תהליך בדיקות מעבדה על ידי מהנדס בניין

בתהליך של בניית בניין חדש ואפילו שיקום או שיפוץ מבנה קיים, ישנם מספר תחומים בהם עולה הצורך לבצע בדיקות מעבדה לחומרים, למבנים או למכלולים במבנה על מנת להבטיח את תקינותם.

בדיקות מעבדה יכולות להיות בדיקות רשות בכל הקשור לאלמנטים שאינם נחשבים לאלמנטים בטיחותיים כמו סוג עץ המטבח והדלתות למשל. מצד שני, ישנם אלמנטים מסוימים בתהליך הבנייה שבדיקות המעבדה עבורם הן בדיקות חובה המוגדרות בחוק ובתקנות ועל חלקן נדבר בשורות הבאות.

בדיקות מעבדה של בטון ליציקה

בטון הוא מרכיב היסוד בכל תהליך בנייה, בין שמדובר בבנייה קלה, בין שמדובר במבנה לבנים וכמובן כשמדובר במבנה בטון שלם. הבטון משמש לשורה של מטרות בתהליך הבנייה, החל מיציקת יסודות המבנה, דרך בסיס המבנה, רצפת המבנה ותקרת המבנה וכלה במעטפת ושלד המבנה. בטון הוא כידוע חומר מאוד חזק ורובסטי, אבל גם מאוד רגיש. בתהליך יציקת הבטון ישנה חשיבות רבה לאיכות הבטון ולמידת הטריות שלו ובכדי לבחון את איכותו, יש לקחת דגימה ולבצע בדיקות מעבדה. בדיקות אלה בוחנות את תכולת התערובת (מלט, חול מכונה, אגרגט וכדומה) ואת היחסים בין הרכיבים שלה. ישנו כמובן טווח רחב שבו יכולות התוצאות להתקבל, אבל בכל מקרה שהתוצאות חורגות מן הטווח הזה, מחויב המהנדס האחראי להורות על החלפת הבטון לפני ביצוע היציקה. בדיקות אלה מבוצעות על ידי מהנדס בניין קונסטרוקטור ועל ידי מהנדס בניין כללי לפרויקט.

בדיקה סונית

בדיקת מעבדה חשובה נוספת שעליה אחראי מהנדס בניין היא בדיקה סונית לכלונסאות . בדיקה סונית היא בדיקה קולית שמיועדת לבדיקת יסודות המבנה. יסודות המבנה נבנים באמצעות ביצוע קידוח מדויק בתוך הקרקע, החדרת כלונסאות מתאימים ויציקת בטון שהופכת הכל לגוף אחד חזק. בדיקה סונית היא בדיקה שמיועדת לבדוק את איכות היסודות ואת שלמותם המבנית. במסגרת הבדיקה ניתן לבדוק האם הכלונס מגיע לעומק הנדרש, האם קיימים שברים מסוכנים בתוך היסוד והאם ישנם פגמים משמעותיים במבנה היסוד. בדיקה זו נדרשת מכיוון שלאחר יציקת היסודות לא ניתן עוד לראות אותם כשהם קבורים בתוך הקרקע.

הבדיקה מבוצעת באמצעות מכשור מיוחד המודד גלי קול המוחזרים מתוך היסוד לאחר מתן מכת פטיש פלסטיק על קצות הכלונס המבצבץ החוצה מעל היסוד. זוהי בדיקת שטח ועדיין נחשבת לבדיקת מעבדה שכן היא מבוצעת על ידי אנשי מקצוע מוסמכים באמצעות ציוד מקצועי וניתוח הנתונים מבוצע לאחר מכן במעבדה ייעודית לקראת הפקת דו"ח שיסכם את מצב היסודות.

מהנדס בניין הוא איש מקצוע שעל כתפיו נחה אחריות כבדה בשורה של תחומים ושלבים של תהליך הבנייה ובין יתר תפקידיו ותחומי אחריותו, על מהנדס הבניין לדאוג גם לביצוע בדיקות מעבדה שונות שמיועדות להבטיח את איכות חומרי הגלם ואת איכות רמת הביצוע של עבודות הבנייה המרכזיות והקריטיות.

מאמרים נוספים שיעניינו אותך

התחל שיחה
דברו איתנו :)
היי, איך אנחנו יכולים לעזור לך?