מועמדים רבים ללימודים מתעניינים בימים אלו בכניסה חלקה אל ענף ההייטק שנהפך בשנים האחרונות לענף המבוקש ביותר בעולם העבודה הישראלי. בין אם כמהנדס תוכנה, מנהל פרויקטים או מומחה ל-QA, ולאחרונה מוסדות לימודיים רבים חווים ביקושים למקצוע יחסית חדש בתחום – מיישם SAP. במה מדובר, כמה המקצוע הזה באמת מבוקש ונחוץ, ומהם הכלים הנרכשים בלימודי התוכנה?
תיאור המקצוע
מיישם SAP הוא למעשה מיישם מערכות של חברת התוכנה SAP, שהיא חברה בינלאומית מוכרת בתחומה ואחד הכוחות המניעים בתעשיית ההנדסה והניהול, תוך התמקדות בפיתוח מערכות לתכנון משאבי הארגון (ERP). בנוסף לכך, כיוצא מדרישות תפקידו, מיישם SAP אחראי להטמעתה, התקנתה ואף ניהולה של המערכת שארגונים שונים בוחרים לפעול באמצעותה.
התפקיד של מיישם SAP נחשב למאתגר, זהו תפקיד חשוב וחיוני להצלחת הארגונים מאחר ויש לנהל את המידע בצורה יעילה ובטוחה, להתאים את המערכת לצרכים המשתנים של הארגון ולתכנן את המערכת כך שהיא תתאים לבעלי תפקידים אחרים בארגון. מיישם SAP אחראי גם על תחזוקה שוטפת, של המערכת על מנ להבטיח מענה מדויק לצרכי הארגון.
עבודתו של מיישם SAP כוללת בין היתר את אפיון וניתוח המערכת והטמעתה בתוך הארגון, פתרון הבעיות הטכניות שעלולות להופיע בעת תפעולה, ניתוח ביצועיה וביצוע תהליך אופטימיזציה בעת הצורך, ידע בפעולות הנדרשות לאבטחת המערכת, כולל גיבוי ושחזור הנתונים, יישום הרחבות וחבילות תמיכה, כמו גם הרשאות ואף העברת הדרכות ב- SAP.
מידע כללי על מערכת SAP
SAP היא מערכת מתקדמת לניהול תהליכים עסקיים מקצה לקצה, לרבות תהליכי חשבונאות, מכירות, ייצור ולוגיסטיקה. למערכת SAP יש פתרונות שונים לצורך ניהול ההון האנושי בארגון, לתכנון הייצור, לתכנון, לניהול ולמעקב אחר פרויקטים, למימון, להפצה, לניהול בקרת איכות ועוד. יש במערכת מגון רחב של מודולים בתחומים המרכזיים הבאים: משאבי אנוש, פיננסים, לוגיסטיקה.
המערכת מהווה חלק אינטגרלי בארגונים המובילים במאה ה21, והמיישמים אותה זוכים לא פעם למשרות בכירות בתוך הארגון. בסופו של דבר המערכת עוזרת לדייק ולייעל את הארגון והחברה וחוסכת זמן יקר שלא פעם עדיף להשקיע בפיתוח וקידום הארגון ולסייע בקידומו אל המאה ה- 21, ועל כן מהווה חלק נחוץ בארגון.
מומחה במקצוע זה (שכדי להגיע לתפקיד זה כדאי ללמוד תואר הנדסאי בתעשייה וניהול) לוקח חלק מהותי בתהליך אפיונה והגדרתה של המערכת או חבילת המוצרים שהיא מייצגת מבית SAP והתאמת הרעיונות העסקיים השונים לפי צרכי הארגון הספציפיים. בתוך עבודתו השוטפת הוא עוסק בפיתוח ודיוק תפריטים ודו"חות לארגון, התקנתה של המערכת וקביעת התצורה בה, מעקב אחר ביצועיה ואבחון ותיקון בעיות שמופיעות בה, אם וכאשר. בנוסף לדרישות תפקידו מיישם ה- SAP מעניק תמיכה טכנית למשתמשים במערכת, כי זה לא קל ופשוט לרוב האנשים. נדרש ידע נרחב בנושא, כמו גם הסמכה בסיום קורס וראש בעל גישה טכנולוגית לתפעול התוכנה ולהטמעתה בתוך הארגון.
איך להפוך למיישם SAP?
הדרישות הנפוצות להתמקצעות בתחום, אותן ניתן לרכוש בלימודים במגמת הנדסאי תעשיה וניהול, הן הסמכה מקצועית ב- SAP, ניסיון בתפעול מערכות CRM\ERP (נגיע לזה תיכף, אל דאגה), תואר בהנדסת תעשיה וניהול או לחילופין תעודה ביישום SAP, והבנה מעמיקה של תהליכים עסקיים.
הכלים הנרכשים בלימודי הנדסאי תעשיה וניהול מסייעים מאוד בעת ההתמחות במערכת הSAP, כמו גם שפע אפשרויות תעסוקה רבות וכלים בתחומים כמו ייצור, ייבוא וייצוא, ניתוח, עיצוב, תכנון ושיפור מודלים עסקיים בארגונים ועסקיים, ומדובר בלימודים שמתאימים מטבע אופיים ככאלה עם מקצועות כמותיים כדוגמת מתמטיקה וסטטיסטיקה למועמדים עם ראש יותר ריאלי וזיקה למספרים וחישובים.
בנוסף לכך, הלימודים במגמה מעניקים ידע נרחב והתמחות של ממש במערכת ה- ERP, שמשולבת עם מערכת ה-SAP. מדובר במערכת לתכנון משאבי ארגון (או בלועזית, אם תרצו – Enterprise Resource Planning) שהיא לכל דבר ועניין מערכת מידע המשמשת לעיבוד נתונים מנהלי, המטפלת בכל צרכי עיבוד הנתונים בארגון (למשל מערכת הכספים, משאבי האנוש, השיווק, הלוגיסטיקה, התפעול ועוד) תחת מטריה טכנולוגית ויעילה אחת, בכך למעשה מדובר בגישה חדשנית ואפקטיבית יותר מקודמותיה.