מה זה QA? ואיך אפשר להשתלב בתחום

חיילים משוחררים, צעירים, אקדמאים וגם אנשים מבוגרים, כל אלו ועוד שוקלים ללמוד QA כדי להשתלב בהייטק בתפקיד של בודקי תוכנה. מדובר באחד ממקצועות ההייטק המבוקשים ביותר, ואכן אם אנחנו פותחים לוח דרושים להייטק נוכל לראות שלל

משרות המיועדות לבודקי תוכנה, לכן הגיע הזמן להבין מה זה בדיוק QA, מה צריך ללמוד כדי לעבוד בתחום המבוקש, מה עושים כבודקי תוכנה והאם כדאי ללמוד את המקצוע?

כדי להבין מה זה QA ואיך נראה יום בחייו של בודק תוכנה המועסק בחברת הייטק, פנינו למומחים והכנו עבורכם מדריך מקיף ומעמיק בנושא.

מה זה QA?

QA, ראשי תיבות של Quality Assurance, הוא בודק תוכנה. התפקיד המרכזי של בודק תוכנה הוא להבטיח שהמוצר הטכנולוגי תקין, איכותי ופועל ללא תקלות ובאגים. אנשי ה-QA נקראים בודקי תוכנה, אך בפועל התפקיד כולל תחומי אחריות נוספים, ואנו נרחיב על כך בהמשך המדריך.

חשוב לדעת כי תחום ה-QA התפתח במקביל להתפתחות המואצת בענף ההייטק, ולמעשה מהרגע שבו החלו לפתח תוכנות מחשב ייעודיות נדרש כוח אדם מיומן לבדיקת המוצר הטכנולוגי, כלומר תוכנת מחשב או אפליקציה. בודקי תוכנה אחראים בין היתר על גילוי באגים במערכת, עליהם להכין דוח מסודר ומפורט עם באגים ותקלות בתוכנה על מנת שצוות הפיתוח יתקן את הטעויות.

לבודקי התוכנה יש תפקיד חשוב ומשמעותי בהייטק. אנשי ה-QA מבצעים בדיקות ידניות ואוטומטיות לאיתור באגים בתוכנה, הם בודקים את המערכת באמצעות כלים טכנולוגיים מתקדמים ובשיטות שונות, וכך לקוחות הקצה מקבלים מוצר טכנולוגי איכותי ותקין. במהלך הבדיקות בודקים בין היתר את השגיאות והמצבים שבהם התוכנה קורסת או לא עובדת טוב, מאתרים טעויות בקוד הגורמות לשגיאות מערכת ולתוצאות לא נכונות (פלט), ומנסים לאתר את נקודות החולשה והתורפה של התוכנה, האתר או האפליקציה.

מה חשוב לדעת על תחום ה-QA?

אנשי ה-QA עוסקים בתחום ייעודי הנקרא הבטחת איכות תוכנה, הם מבצעים תהליכים שונים על מנת להעריך את איכות התוכנה (מוצר טכנולוגי) ועמידותה, בהתאם לדרישות שהוצבו מראש בתחילת תהליך הפיתוח. בדיקות תוכנה הן חלק אינטגרלי בתהליכי הפיתוח והנדסת תוכנה, וכיום יש ביקוש עצום לבודקי תוכנה מיומנים.

לא מעט מהמתכנתים העובדים כיום בתעשיית ההייטק החלו את דרכם בתחום ה-QA, לכן הלימודים מהווים מעין כרטיס כניסה ישיר להייטק, וניתן להתקדם בתוך החברה לתפקידים בכירים יותר. כפי שציינו, כיום יש בתחום ה-QA מבחר מתודולוגיות לבדיקת תוכנה, לדוגמה מודל מפל המים לפיו מבצעים את הבדיקות של המוצר הטכנולוגי רק בסיום תהליך הפיתוח. מתודולוגיית מפל המים שלטה בתחום הפיתוח שנים רבות, אך כיום יש שיטות מתקדמות ואיכותיות יותר, לכן מבצעים את בדיקות התוכנה לאורך מחזור הפיתוח ובשלבים, לדוגמה מודל V או מודל AGILE שבהם מבצעים בדיקות במהלך הפיתוח עצמו ובמקביל לפיתוח היישום.

כדי להיכנס לתחום יש שתי אפשרויות עיקריות – לימודי הנדסאי תוכנה או לימודים בקורס ממוקד להכשרת בודקי תוכנה. אמנם, לא חייבים להיות מפתחי תוכנה כדי לעבוד בתחום זה, יחד עם זאת המעסיקים בהייטק מעדיפים לגייס הנדסאים בגלל השליטה שלהם בשפות פיתוח פופולריות ועדכניות, והמיומנויות הייחודיות שהם רכשו במסדרת הלימודים לתעודת הנדסאי. בוגרי הקורסים מסוגלים בדרך כלל לבצע בדיקות ידניות בלבד, אך אין להם את הידע והרקע המתאים לכתיבת קוד ולביצוע בדיקות תוכנה באמצעות כלי בדיקה אוטומטיים, לרבות פיתוח של כלי בדיקה.

לבוגרי לימודי הנדסאי תוכנה יש יתרון משמעותי על פני מועמדים אחרים בגלל הניסיון המעשי, הידע בכתיבת קוד בשפות שונות ופופולריות, המיומנויות הנרכשות במסגרת הלימודים לתואר הנדסאי, ההכרות המעמיקה עם כלי בדיקות אוטומטיים ועוד.

מה זה בעצם תפקיד qa?

כולם מדברים על QA אך מעטים יודעים איך נראה יום בחייו של בודק תוכנה המועסק בחברת הייטק כזו או אחרת. התפקיד של אנשי ה-QA כולל שני סוגים של בדיקות תוכנה:

בדיקות תוכנה ידניות – בשיטה זו בודק התוכנה פועל על פי תסריט ידוע וכתוב מראש והוא מדמה את הפעילות של המשתמש הממוצע במערכת. בבדיקה הידנית עוברים על כל המסכים, מזינים נתונים שונים בתוכנה ובוחנים את הפלט המתקבל. יש לציין כי בבדיקות הידניות לא נדרש ידע טכנולוגי משמעותי כפי שנדרש ממהנדסי תוכנה ומתכנתים.

בדיקות תוכנה אוטומטיות – בשיטה זו מבצעים בדיקות את המוצר הטכנולוגי על ידי כלים אוטומטיים, לעיתים מפתחים כלי אוטומטי ייעודי לבדיקת התוכנה שהחברה מפתחת. לכן, נדרש ידע טכנולוגי והכרות עם שפות תכנות מובילות, בעיקר #C, פייתון, JAVA, SQL, רובי ועוד. באמצעות הכלים האוטומטיים ניתן לבדוק כמות גדולה של מסכים במקביל ולבצע בדיקות במצבי עומס הן של המערכת והן של אתר האינטרנט.

מהו מסלול הלימודים המתאים ביותר להיכנס לתחום ה-QA?

כדי לעבוד כבודק תוכנה מומלץ לבחור מסלול לימודים לתואר הנדסאי תוכנה. נכון, אפשר למצוא עבודה כבודק תוכנה ידני, אך המגמה כיום אצל המעסיקים בהייטק היא לגייס מועמדים למשרות QA בעלי רקע טכנולוגי, יכולות פיתוח בסיסיות ומיומנויות נוספות בתחומים כמו אוטומציה, אינטרנט, מובייל ועיצוב ממשקי UX/UI.

בוגרי הנדסאי תוכנה רוכשים ידע, יכולות ומיומנויות במגוון תחומים ושפות פיתוח, ובנוסף יש להם הבנה טובה יותר של תהליכי הפיתוח ומבנה תוכנות ואפליקציות.

סוגי בדיקות בתחום ה-QA

בתחום ה-QA יש מבחר סוגים לבדיקת תוכנה, ויש מתודולוגיות שונות לפיהם בודק התוכנה מבצע את עבודתו. בדיקות התוכנה המרכזיות והפופולריות ביותר הן:

בדיקת ממשקי UI – אחת הבדיקות הנפוצות ביותר המכונה באנגלית Front End Testing. בודק תוכנה בוחן את ממשק המשתמש של המערכת (אתר אינטרנט או אפליקציה) בדרכים שונות.

בדיקת תוכנת שרת – בדיקה זו מכונה Back End Testing, כלומר מבצעים את הבדיקות של המערכת בצד השרת והתפקיד של בודק התוכנה לאתר באגים, לבדוק את הלוגיקה של התוכנה, לבחון לעומק את בסיס הנתונים ולבדוק ביסודיות את שאר חלקי המערכת שאינם מוצגים למשתמש הסופי.

בדיקת נגישות – בדיקה מסוג Accessibility Test מיועדת לבדיקת נגישות התוכנה למשתמשים בעלי צרכים מיוחדים, זו בדיקה חשובה מאוד במציאות של היום מאחר ויש להנגיש את רוב האתרים לאנשים עם מוגבלות.

בדיקת מערכות כללית – בדיקה כללית ויסודית של המערכת בפלטפורמות שונות, במטרה לגלות באגים ולוודא כי התוכנה רצה היטב במגוון פלטפורמות.

בדיקות אבטחה – מתקפות הסייבר ואיומי אבטחת מידע אינם פוסקים לרגע, לכן אחת מהבדיקות החשובות היא בדיקת אבטחה של התוכנה.

בדיקת עומסים – בדיקה חשובה מסוג Stress ו-Load Test.

בדיקת אינטגרציה ושילוב – בדיקת תקינות של הפעלה משולבת ואינטגרציה עם מערכות אחרות.

תיאור כללי של התפקיד

בדיקות תוכנה הן חלק קריטי ובלתי נפרד בתהליך הפיתוח, יש מתודולוגיות וכלים שונים לבדיקת תוכנה, ובמסגרת התפקיד עורכים בדיקות ידניות ו/או אוטומטיות כדי לוודא שהתוכנה עומדת בדרישות ומתפקדת היטב וללא באגים כאלו או אחרים.

ראוי לציין כי בודק תוכנה יכול לעסוק גם בפיתוח של כלי אוטומציה ולבצע בדיקות מתקדמות כמו בדיקת עומסים, אבטחת מידע וסייבר ועוד. התפקיד מאתגר ומעניין, יש אפשרות להתקדם לתפקידי פיתוח, להפוך לראש צוות בדיקות תוכנה ועוד.

מאמרים נוספים שיעניינו אותך

התחל שיחה
דברו איתנו :)
היי, איך אנחנו יכולים לעזור לך?