הנדסאים תא

מה זה PMO?

המושג PMO (Project Management Office) מתאר גוף, קבוצה או מחלקה בתוך הארגון, כלומר ישות ארגונית שתפקידה לייצר אחידות ולהגדיר ולשמור על סטנדרטים לניהול פרויקטים בארגון מסוים. מנהל פרויקט אחראי על צוות עובדים מגוון ועליו תפקיד חשוב בארגון המיועד לבעלי תפקידים ניהוליים המתמחים בשיטות מתקדמות בתחום התעשייה והניהול.

ראוי לציין כי המושג והגדרת התפקיד של ה-PMO התפתחו עם הזמן, המושג אינו חדש וכבר במאה ה-19 החלו לקום משרדי פרויקטים בענף החקלאות. התחום התפתח לכיוונים שונים ונקבעו עקרונות לניהול פרויקטים על בסיס של מתודולוגיות תקניות בענפי התעשייה כמו PMBOK ו-PRINCE2.

מה התפקיד של PMO בארגון?

תפקידו בארגון הוא מגוון ורב תחומי, למעשה הוא מהווה גוף המציע תמיכה, בקרה ומעקב ותפקידו למסד את התשתיות של תורת ניהול הפרויקטים בארגונים. פונקציית ה-PMO בארגון אינה אחידה, אך הגדרת התפקיד כוללת לרוב אחריות על תכנון התקציב ליחידת ה-IT, מעקב אחר פרויקטים בארגון, עיבוד ואיסוף נתונים תקופתיים לצורך דיווח למקבלי ההחלטות בארגון, הגדרת לוח זמנים ותקציב, הגדרת תפוקות ותוצרים, ניהול איכות סיכונים, ביצוע סקרים ומדידות ועוד.

התפקיד דינמי ומשתנה בין פרויקט לפרויקט, ובכל ארגון מגדירים את התפקיד ותחומי האחריות בצורה מעט שונה. יחד עם זאת, המטרה הראשית של התפקיד בארגון היא לשפר את התהליכים הנדרשים בניהול פרויקט מסוים, לוודא כי הפרויקט מתנהל על פי לוח זמנים ובתקציב שנקבע, ולבצע ניהול סיכונים. כמו כן, התפקיד כולל בפרויקטים רבים אחריות גם על הדרכת העובדים, מתן תמיכה לצוות ולמנהל הפרויקט, ביצוע מדידות לבדיקת הצלחת הפרויקט, חלוקה נכונה של משאבים, ניהול תהליכים פנים ארגוניים, מתודולוגיה ובחירת כלים, איסוף מידע, תכנון אסטרטגי וכו'.

למעשה, ה-PMO בונה ומתכנן את המתודולוגיה והכלים היישומיים הנדרשים לביצוע ולהצלחת הפרויקט, בעוד מנהל הפרויקט הוא המדריך הראשי בפועל. כיום, יש ארגונים מזמינים במיקור חוץ, אך בארגונים המובילים ממנים אחראי לתפקיד הדינמי והחשוב, בדרך כלל הנדסאי תעשייה וניהול.

לימודי PMO

אפשר ללמוד קורס ניהול פרויקטים PMO במגוון רחב של מוסדות לימוד או במסגרת לימודי הנדסאי תעשייה וניהול. יש ארגונים השולחים את המנהלים שלהם לקורס או שהקורס מתקיים בארגון עצמו. חשוב לדעת כי במגמה ללימודי הנדסאי תעשייה וניהול בבית הספר להנדסאים הסטודנטים זוכים לקורס ניהול פרויקטים כחלק בלתי נפרד מתוכנית הלימודים, זהו יתרון משמעותי כאשר בוחרים היכן ללמוד תעשייה וניהול.

הקורס מיועד לבעלי תפקידים ניהוליים בתחומים שונים כמו מנהלי פיתוח, אנשי IT, מהנדסים והנדסאים, בעלי עסקים, מנהלים בכירים ועוד. הקורס מקנה ידע תיאורטי מעמיק וכלים מתקדמים ומעשיים המאפשרים לבוגרים להוביל תהליכי עבודה, לרבות שלבי פיתוח וייצור, במגוון רחב של פרויקטים. חשוב לציין כי קורס בסיסי מבוסס על 10 מפגשים ואורך כ-40 שעות אקדמיות, יש גם קורסים מעמיקים יותר בהיקף של 100 שעות אקדמיות או יותר.

במסגרת הקורס לניהול פרויקטים לומדים נושאים כמו אינטגרציה בין תהליכים, ניהול חוזים והתקשרויות, מערכות מידע, ניהול סיכונים, עלות ותקציב פרויקטים, תרשים GANT, אינטגרציה בין תהליכים, בדיקת היתכנות ועוד. בוגרי הקורס רוכשים ידע מקיף ורב תחומי המאפשר להם לתכנן במקצועיות פרויקטים, לתמרן נכון בין אילוצי תקציב ואיכות התוצרת הסופית, למדוד ולהעריך ביצועים, למזער סיכונים, לתפעל ולהדריך באופן יעיל את העובדים המעורבים בפרויקט ולהוביל את הפרויקט בהצלחה.

אילו משרות קיימות בשוק לתפקיד ה-PMO?

בתוכנית הלימוד של מגמה הנדסאי תעשייה וניהול תקבלו כלים לניהול פרויקטים, בוגרי מגמת הנדסאי תעשייה וניהול שסיימו בהצלחה גם קורס PMO זוכים לביקוש רב בקרב המעסיקים. אפשרויות התעסוקה של בוגרי הקורס הן ניהול פרויקטים בארגונים שונים, ניהול מלאי ורכש, ניהול מערכות מידע, תפ"י ועוד, וניתן להשתלב בתפקידי ניהול מאתגרים במגזר הציבורי או הפרטי.

 

מאמרים נוספים שיעניינו אותך

התחל שיחה
דברו איתנו :)
היי, איך אנחנו יכולים לעזור לך?