devops

אין הגדרה אחת ויחידה למושג DevOps, אך אנשי המקצוע בפיתוח תוכנה מחשיבים את המושג כתרבות ארגונית ומסגרת של תהליכים לצורך שיתוף פעולה בין מפתחי התוכנה בארגון לבין אנשי התפעול ושאר אנשי ה-IT בחברה. מקור הביטוי DevOps הוא

devops מה זה?

ראשי התיבות של המילים פיתוח (Development) ותפעול (Operations).
המטרה היא לפתח מתודולוגיית עבודה היוצרת שיתוף פעולה מיטבי בין צוותי הפיתוח והתפעול בארגון, תוך אוטומציה של תהליכים לאספקת התוכנה בזמן על מנת לשרת היטב את לקוחות החברה ולהפוך את הארגון לתחרותי יותר.

ישנם 3 עקרונות מרכזיים במקצוע ה-DevOps:

  • מעורבות של אנשי ה-IT, צוותי הפיתוח, צוותי התפעול והצוות העסקי בכל שלבי התכנון והפיתוח של המערכת.
  • הסתמכות על אוטומציה בתהליכי אספקת התוכנה כדי לחסוך משאבים ומאמץ אנושי.
  • פיתוח תרבות ארגונית המבוססת על שיטות מתקדמות וכלים לצורך תפעול המוצר ולביצוע המשימות הנדרשות.

התפתחות התחום ומה צופן העתיד?

התפתחות תחום ה-DevOps מקבילה לשימוש ההולך וגובר במחשבים, תוכנות, אפליקציות ופלטפורמות דיגיטליות. בעולם הפיתוח עד תחילת שנות ה-2000 פעלו לפי מתודולוגיית עבודה המבוססת על תהליך ידוע ומסודר של שלב אחר שלב. לכן, בתהליך הפיתוח התחילו עם שלב התכנון, עברו לשלב הפיתוח ובהמשך עברו לשלבי הבדיקות, המבחנים ורק אז הפיצו את המוצר בשוק. שיטת פיתוח זו ידועה בשם מפל מים, באנגלית WaterFall.

כתוצאה מהשימוש ההולך וגובר בתשתיות האינטרנט והאפשרות להפיץ תוכנות ומוצרים טכנולוגיים באמצעים דיגיטליים מקוונים, מפתחי תוכנה החלו לאמץ תהליך חדש לפיתוח תוכנה זריז, כלומר תהליך Agile שבו מבצעים את כל שלבי הפיתוח במקביל, ולאחר קבלת פידבק מהמשתמשים חוזרים על השלבים השונים במקביל וכך מקצרים משמעותית את זמן הפיתוח והפצת המוצר.

פיתוח תוכנה זריז שינה את כללי המשחק בתעשיית ההייטק והוא מותאם יותר לעידן הטכנולוגי המתקדם בו הסמארטפונים והשירותים המקוונים נפוצים מאוד. חברות הייטק אימצו את שיטת הפיתוח הזריזה שאפשרה להן לעמוד בקצב הפיתוח המהיר המחייב שינויים, עדכונים ותוספות חדשות כל הזמן.

בעשור האחרון שירותי הענן הפכו לנפוצים ועקב השינוי המשמעותי של תשתיות המחשוב התפתח תחום ה-DevOps הדורש מומחיות, ניסיון והתמחות מקצועית כדי לשלוט בתהליך הפיתוח וההפצה של המוצר הטכנולוגי, למשל אפליקציה למכשירים ניידים ולמכשירים אחרים. ב-DevOps מנצלים בצורה אופטימלית את ההון האנושי ושירותי הארגון כדי להביא אותו להצלחה.

ככל שכלי הפיתוח ושיטות ההפצה השתכללו, הפכו תהליכי ה-DevOps לנחוצים יותר עבור הצלחת החברה. התהליכים הפכו למבוססים על אינטגרציה, הטמעה מתמשכת והפצה. כך למעשה מפתחי התוכנה מקבלים פידבק מהיר מהמשתמשים ומיד הם מבצעים תיקונים ושינויים כדי לעדכן את המוצר ולשפר אותו. אנשי ה-DevOps זוכים לביקוש רב בגלל הידע והמומחיות שלהם, והצפי הוא שגם בשנים הקרובות הם ייהנו מתעסוקה בשפע, למרות ההתקדמות של שירותי הענן ויכולות הבינה המלאכותית וכלי הניטור.

ל-DevOps יש פוטנציאל צמיחה עצום, התחום נמצא עדיין בחיתוליו, וארגונים רבים הבינו כי אנשי ה-DevOps הם בעלי כישורים רבים ורב תחומיים מאחר ויש להם ידע וכלים לפיתוח תוכנה ואפליקציות, לבדיקות, לתכנון ובנייה ולהפצה.

חשוב לציין כי נוצר באזז משמעותי סביב תחום ה-DevOps, בעיקר מהסיבה שהתחום מתאים לכל הארגונים, וגיוס נכון של אנשי DevOps מאפשר לארגון לצמוח במהירות ולפתח מוצרים תוך זמן קצר.

מהו המסלול המומלץ כדי להיות איש DevOps?

הדרך המהירה, המומלצת והיעילה ביותר להפוך לאיש DevOps היא ללמוד הנדסאי תוכנה בבית ספר להנדסאים. תוך שנתיים במסלול יום יוצאים לשוק העבודה עם ידע מקיף ורב תחומי בפיתוח תוכנה בדגש על פיתוח צד לקוח וצד שרת, רוכשים ידע וכלים בתחומים רלוונטיים כמו בדיקות תוכנה ועוד.

מאמרים נוספים שיעניינו אותך

התחל שיחה
דברו איתנו :)
היי, איך אנחנו יכולים לעזור לך?